2013. november 5., kedd

Kiutazás, első napok

Vasárnap este - Indulás otthonról

Mi szerveztünk külön buszt, ami kijött, lerakott minket és visszament. Így ismerőstől bérelve 25k HUF volt/Kopf. Igaz, hogy busszal/vonattal ki lehetett volna hozni olcsóbban, de így (viszonylag) háztól-házig jött, és akármennyi csomagunk lehetett (amit ki is használtunk, fejenként 3-4 bőrönd volt az átlagos). Ami problémaként merült föl, hogy a buszosoknak megadott idő után muszáj megállniuk és pihenniük. Így hiába volt két sofőr, itt Karlsruhéban nagyon kevés idejük volt már a megállásig, meg elég szűkek is az utcák, úgyhogy végül nem vittek mindenkit teljesen a kolijáig, de segítettünk egymásnak elvinni a csomagokat. Ezt a későbbi évfolyamok megszervezhetnék jobban :) Ennek ellenére hatalmas köszönet Tóninak, hogy megszervezte az egészet, elég nagy szívás lett volna vonattal kirángatni a cuccokat.

Hétfő

Hétfő reggel értünk ide, az egész nap azzal telt, hogy mindenkit eljuttattunk a kolijába, segítettünk cipekedni, aztán beköltözés. Beköltözéskor házmesterrel átnézni a szobát, eldarálja, hogy mi merre hány méter. Btw koli. Hát eléggé más mint a Kármán :D Itt ilyen WG-k, Wohngemeinschaft-ok, lakó közösségek vannak, vagyis mindenkinek saját szobája van és egy folyosóra jut 5-15 ember, akiknek közös konyha-fürdője van. Viszont a konyha-fürdő takarítása a WG feladata, amit általában úgy oldanak meg, hogy be van osztva, hogy ki mikor mit csinál, aztán hét végén továbbadják a feladatot szépen körben. Ilyen feladatok egyrészt a konyha, fürdő, folyosó takarítása, másrészt a közös cuccok bevásárlása (wc papír, mosogatószer), szemét levitel, ilyenek. Hétfőre kb ennyi feladat volt, hogy beköltözés, és pihenés.

Kedd

Minden évben van egy Wilkommen Frühstück a KIT-n, amire kijön Mádl Kati, meg az itteni segítőink (vik-es és gépész felelős, International Student Office-ból valaki, meg a KIT vezetősége részéről még egy arc). Ez tényleg reggelit jelent, vagyis adnak kaját is :D Ezutáni feladat a beiratkozás, bankszámla és bejelentkezés. 

Beiratkozás: figyelem, csak délelőtt vannak nyitva, jobb úgy készülni :D. Ezek kellenek hozzá, a legjobb ha már a Willkommen Frühstücknél nálad vannak és rögtön utána mentek. Ha csak másnap juttok el a beiratkozáshoz, mint mi, az se para, de akkor többet kell várni a diákra. Na szóval ezek kellenek a beirtakozáshoz:
  • a kit oldaláról kinyomtatott felvételi határozat, Zulassugsbescheid. Erről kaptunk még előtte emailt, én pl már otthon kinyomtattam
  • a tandíj (Semesterbeintrag, nálunk 67.7 EUR volt) átutalása a kit-es számlára. Na ez magyar számláról utalva ~2500 Ft-os utalási díjat számolnak föl. Ugyanakkor amíg ez meg nem érkezik nekik, addig nem kezdik legyártani a diákod (a beiratkozáshoz elég az utalási bizonylat kinyomtatva). Mi ezt itt kint utaltuk, felsőbbévesek segítettek, akiknek már volt itteni számlájuk. Későbbi évfolyamoknak én javaslom, hogy ezt még játsszák be otthonról, hogy keresnek valaki felsőbbévest (akár pl engem) és akkor segítünk utalni a német számlánkról. És akkor ennyivel hamarabb kaptok majd kint diákot.
  • két igazolványkép, megéri otthon megcsinálni
  • Nachweis der Krankenversicherung - bemész a magyar EU-s TB kártyáddal egy itteni biztosítóhoz (AKK vagy Technische Krankenkasse, mindkettő van az egyetem mellett) és ők adnak egy papírt, hogy te otthon biztosítva vagy. Pénzbe nem kerül, meg szerintem semmi extrát nem is nyújtanak, de kell ez a papír a beiratkozáshoz.
  • és persze egy személyi/útlevél. Vigyázat, mert aki 14 évesen csinálta a személyit, annak kb most fog lejárni!
A beiratkozás kb annyi, hogy ki kell tölteni egy féloldalas formanyomtatványt, elveszik a fenti papírokat, a Zulassungsbescheidot lepecsételik, hogy beiratkozás megkezdve és visszaadják (ez kell majd a városi üdvözlő csomaghoz, ld később) és annyi. Aztán majd 2 hét múlva jön a diák meg a studium.kit.edu-ra a user/passwd (kb helyi NEPTUN, csak kicsivel több). Amíg nincs diákod, addig jó hurcolni ezt a lepecsételt Zulassungbescheidot.

Bankszámla: a kolidíj befizetéséhez muszáj itteni számlát nyitni, de amúgy is ingyenes. Nálunk a csapat nagyobbik része a Sparkassehoz ment, én a VolksBankhoz. Fontos, hogy csak időpontra fogadnak, úgyhogy azt előre kell foglalni (akár otthonról is). A számlanyitásnál korrektek, elmagyarázzák, hogy mit írsz alá (jó ha a felét érted, de megnyugtató a tudat, hogy végülis érhetnéd is xD ). A végén megdicsérik a némettudásodat, meg általában kedvesek. Nekem konkrétan kocsmát is ajánlottak, hogy hol vannak jó bulik :D Utána 1-2 hét mire megjön a kártya és külön levélben a pin kód, addig kp-ből kell élni, ezt tartsátok észben. Magyar kártyát (VISA, Mastercard stb.) elég kevés helyen fogadnak el, úgyhogy arra nem éri meg építeni, de próbálkozni lehet.

Bejelentkezés a városba: szintén kötelező, meg hasznos is. Városházán szintén lehet időpontot foglalni, de fogadnak csak úgy is, bár akkor lehet várnod kell. Szerencsére van sorszám, úgyhogy mi addig elmentünk a bank időpontot kérni. A bejelentkezésre ha viszed a lepecsételt Zulassungsbescheidot akkor rögtön megkapod a Begrüßungspaket-et, üdvözlőcsomagot, amiben van 5x10 EUR utalvány, biciklikölcsönzős utalvány és ami a legfontosabb egy féléves bérletről szóló kupon. Praktikus ezt rögtön beváltani, a városházával szemben van a KVV (helyi BKV) székháza, ott adnak érte rögtön bérletet. A bérlet nem csak KA-ban érvényes, hanem az egész KVV hálózatán, és azon a területen belül a Nahverkehr vonatokra is (R, IRE, RE). Erről itt a kvv emailje. Ha ekkor még nincs lepecsételve a Zulassungsbescheidod, akkor vissza lehet menni később is, és akkor sorszám nélkül kiadja a pultos kiscsaj a csomagot.

Studentenwerk-es szerződések: aka. koli szerződés. Meg van adva egy időpont, hogy mikor kell bemenni, nekünk 2. hét kedd-szerda reggel volt. Vinni kell a lepecsételt Zulassungsbescheidot, amit elvesznek (jó lefénymásolni előtte), két fényképet, bankszámlád adatait (én vittem az egész bankos mappát), személyit. Gyorsan megvannak vele. Onnantól ők emelik le minden hónapban a kolidíjat a számládról. Btw kolidíj. Attól függ, hogy milyen messze vagy az egyetemtől, mekkora és mennyire felszerelt a szobád és hanyast dobnak egy dobókockával. Nálunk a minimum 194 EUR/hó, a maximum 278 EUR/hó, az átlag 235 volt. A kolit mindenkinek ők osztják, szóval ez nem rajtunk múlott.

Nekünk ezek a dolgok eltartottak szerdáig, utána már csak annyi dolgunk volt, hogy várjuk a diákot és a bankkártyát és felfedezzük a várost.

Márk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése